Zonnepanelen zonder saldering: nog rendabel?

25 juli 2024

De discussie of zonnepanelen zonder saldering nog steeds rendabel kan zijn, is momenteel erg actueel. Met de aankomende wijzigingen in de salderingsregeling* vragen velen zich af of zonnepanelen nog steeds een verstandige investering zijn. Bij Awizon zijn we ervan overtuigd dat de toekomst van zonne-energie positief blijft, zelfs zonder de salderingsregeling. In dit artikel leggen we uit waarom.

Wat betekent het einde van de salderingsregeling voor jou?

De salderingsregeling, die volgens de nieuwe kabinetsplannen in 2027 wordt afgeschaft, bood jarenlang financiële voordelen voor eigenaren van zonnepanelen. Maar wat gebeurt er als deze regeling verdwijnt? Volgens Techniek Nederland blijven zonnepanelen ook na 2027 rendabel. “De terugverdientijd kan iets langer worden, maar met de juiste aanpassingen en technologieën, zoals een thuisbatterij, blijft zonne-energie een slimme keuze”.

Daarnaast heeft Techniek Nederland in een recent rapport de zorgen geuit over het wisselende overheidsbeleid en de impact hiervan op het consumentenvertrouwen. De onduidelijkheid rond de salderingsregeling heeft geleid tot een daling van 95% in het aantal nieuwe opdrachten voor erkende installateurs. Het is daarom enorm belangrijk dat er een helder en stabiel meerjarenperspectief komt voor de zonnepanelenbranche​​.

Hoe kun je je voorbereiden op zonnepanelen zonder saldering?

Het is belangrijk te weten hoe je je kunt voorbereiden op de veranderingen. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je zonnepanelen te halen, zelfs zonder de salderingsregeling:

  • Investeer in een thuisbatterij: Hiermee kun je de opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt.
  • Optimaliseer je energieverbruik: Gebruik energie-intensieve apparaten zoals wasmachines en vaatwassers tijdens de uren dat je zonnepanelen energie opwekken.
  • Overweeg een dynamisch energiecontract: Dit type contract kan je helpen om te profiteren van lagere energietarieven tijdens piekuren van zonne-energie.

De voordelen van zonnepanelen zonder saldering

Hoewel de salderingsregeling hoogstwaarschijnlijk verdwijnt, zijn er nog steeds veel voordelen aan het hebben van zonnepanelen. Hier zijn enkele redenen waarom zonnepanelen een goede investering blijven:

  • Lagere energierekening: Je blijft besparen op je energiekosten door je eigen energie op te wekken.
  • Duurzaamheid: Zonnepanelen dragen bij aan een groenere toekomst.
  • Onafhankelijkheid: Minder afhankelijk van energieleveranciers en stijgende energieprijzen.
  • Technologische vooruitgang: Innovaties zoals thuisbatterijen en slimme energiebeheersystemen maken zonne-energie steeds efficiënter.

Zonnepanelen blijven een slimme keuze

Bij Awizon zijn we ervan overtuigd dat zonnepanelen zonder saldering nog steeds een uitstekende investering zijn. De voordelen van zonne-energie, zoals lagere energiekosten en duurzaamheid, blijven bestaan. Door te investeren in technologieën zoals thuisbatterijen en slimme energiebeheersystemen, kun je optimaal profiteren van je zonnepanelen, zelfs zonder de salderingsregeling.

Neem contact op met Awizon

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen zonder saldering? Neem dan contact op met Awizon. Of vraag hier een offerte aan. Onze experts staan klaar om je te helpen en te adviseren over de beste oplossingen voor jouw situatie. Samen zorgen we ervoor dat je blijft profiteren van de voordelen van zonne-energie, nu en in de toekomst. 

 

* deze beslissing is nog niet definitief.