Voor- en nadelen van thuisbatterijen in 2024

31 oktober 2024

Thuisbatterijen zijn de laatste jaren snel ontwikkeld en spelen in 2024 een steeds belangrijkere rol in het verduurzamen van woningen. Met de aanhoudende afbouw van de salderingsregeling en stijgende energieprijzen kiezen steeds meer huishoudens voor een thuisbatterij om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is. Volgens Jan van Bruggen van Awizon: "Een thuisbatterij biedt de mogelijkheid om je eigen energie beter te benutten en de afhankelijkheid van het energienet te verkleinen, vooral met de huidige marktonzekerheden."

De ontwikkeling van thuisbatterijen de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren hebben thuisbatterijen flinke vooruitgang geboekt, zowel op technologisch als financieel gebied. Waar thuisbatterijen een paar jaar geleden nog onbetaalbaar leken voor de gemiddelde consument, zijn de prijzen inmiddels sterk gedaald door innovaties en schaalvergroting in productie. De opslagcapaciteit van batterijen is vergroot en de levensduur en efficiëntie zijn verbeterd. Hierdoor worden thuisbatterijen steeds aantrekkelijker, niet alleen voor milieubewuste huiseigenaren, maar ook voor mensen die simpelweg willen besparen op hun energierekening.

Nadelen van een thuisbatterij die handelt op dynamische markt en onbalans energiemarkt.

“Veel consumenten denken dat een thuisbatterij die handelt op de onbalans markt een batterij is die een volwaardige opslagoplossing biedt voor hun eigen zonne-energie. Echter, de batterij is dan vooral ontworpen om deel te nemen aan de EPEX-markt en onbalansmarkt, waarbij energie gekocht en verkocht wordt op basis van dynamische tarieven”, legt Jan van Bruggen uit. “Dit systeem biedt minder controle over de opslag van je eigen energie. "Een eigen thuisbatterij, zoals wij bij Awizon liever installeren, is gericht op jouw energiebehoefte. Het zorgt ervoor dat je je eigen zonne-energie maximaal benut, onafhankelijk van energiecontracten."

Voordelen van een eigen thuisbatterij

De belangrijkste voordelen van een eigen thuisbatterij zijn de mogelijkheid om zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer het jou uitkomt, zoals ’s avonds of op bewolkte dagen. Dit verlaagt je energiekosten en maakt je minder afhankelijk van externe leveranciers en hun prijsfluctuaties. "Met een thuisbatterij weet je dat je jouw eigen energie gebruikt, zelfs als de zon niet schijnt. Het is een investering in zowel duurzaamheid als financiële stabiliteit."

Daarnaast beschermt een thuisbatterij je tegen storingen in het elektriciteitsnet en stroomuitval. In tijden van toenemende stroomvraag en overbelasting van het net kan dit een groot voordeel zijn, vooral nu de energiemarkt volatieler is geworden.

Vooruitblik naar 2025

In 2025 zullen thuisbatterijen naar verwachting verder in prijs dalen en in populariteit toenemen. Innovaties zoals bidirectionele laadtechnologie, waarbij auto’s ook als batterij kunnen dienen, zullen de markt verder veranderen. "De komende jaren zien we dat batterijen niet alleen onderdeel zijn van de woning, maar ook van een breder energiesysteem waarin ze een centrale rol gaan spelen in het beheren van vraag en aanbod van elektriciteit."