Regeerprogramma bekend: dit betekent het voor zonne-energie

13 september 2024

Op 13 september 2024 heeft het kabinet ambitieuze plannen gepresenteerd die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van zonne-energie in Nederland. Dit regeerprogramma benoemt een bredere energietransitie die gericht is op het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het bevorderen van duurzaamheid. Zonne-energie speelt hierbij een centrale rol, maar er zijn ook veranderingen die invloed kunnen hebben op zowel consumenten als ondernemers. Bij Awizon hebben we het nieuwe regeerprogramma geanalyseerd en leggen we graag uit wat dit voor u betekent.

Duurzame energie en het nieuwe kabinet

Het kabinet heeft bevestigd dat duurzame energie een prioriteit zal zijn binnen het beleid. Dit betekent dat er extra investeringen komen in duurzame technologieën, waaronder zonne-energie. Hoewel de overheid met deze maatregelen de CO2-uitstoot wil terugdringen, wordt ook de betaalbaarheid van energie voor huishoudens en bedrijven aangepakt. De kern van het beleid is de overgang naar een duurzaam energiesysteem waarbij zowel zonne- als windenergie een belangrijke rol zullen spelen.

Een belangrijke maatregel die het kabinet heeft aangekondigd, is het beëindigen van de salderingsregeling per 1 januari 2027. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven die hun overtollige zonne-energie terugleveren aan het net vanaf dat moment niet meer dezelfde financiële compensatie zullen krijgen. In plaats daarvan ontvangen zij een redelijke vergoeding voor de ingevoerde elektriciteit. Dit kan de financiële prikkel om zonnepanelen aan te schaffen verzwakken, maar er blijven voldoende redenen om te investeren in zonne-energie, zoals een verlaging van de energiekosten en de verhoging van de waarde van de woning of het bedrijfspand.

Wat betekent dit voor consumenten?

Het regeerprogramma heeft zowel voordelen als uitdagingen voor consumenten die willen investeren in zonne-energie. Ondanks de aanpassing van de salderingsregeling, biedt het beleid nog steeds financiële stimulansen om woningen te verduurzamen, vooral voor mensen met een laag of middeninkomen. Er komt ondersteuning beschikbaar voor het isoleren van woningen en het installeren van zonnepanelen, waardoor de drempel om over te stappen op zonne-energie lager blijft. Bovendien blijft de zelf opgewekte zonne-energie voordelig, ondanks de afschaffing van de volledige saldering.

Enkele voordelen voor consumenten zijn:

  • Lagere energierekeningen door het zelf opwekken van energie met zonnepanelen.
  • Verhoogde woningwaarde dankzij duurzame installaties.
  • Vermindering van CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een duurzamer milieu.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Voor bedrijven kunnen de kabinetsplannen aantrekkelijke mogelijkheden bieden om te investeren in zonne-energie. Naast de voordelen van eigen energieopwekking en een verlaging van de energiekosten, blijven er ook diverse fiscale voordelen bestaan, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bedrijven kunnen daarnaast profiteren van subsidies en regelingen die gericht zijn op het verduurzamen van bedrijfspanden. Hoewel de salderingsregeling wordt aangepast, blijven deze steunmaatregelen het aantrekkelijk maken voor bedrijven om te investeren in zonne-energie en tegelijkertijd hun groene imago te versterken.

Enkele voordelen voor bedrijven zijn:

  • Verlaging van energiekosten door het zelf opwekken van zonne-energie.
  • Fiscale voordelen, waaronder de EIA, die investeren in duurzaamheid financieel aantrekkelijker maken.
  • Verbetering van het bedrijfsimago door te investeren in duurzame energieoplossingen.

Conclusie van de nieuwe kabinetsplannen

Het regeerprogramma, zoals op 13 september 2024 bekendgemaakt, biedt veel perspectief voor de toekomst van zonne-energie in Nederland. De nadruk op duurzaamheid en de ondersteuning van zowel consumenten als bedrijven maken zonne-energie nog steeds een aantrekkelijke optie, ondanks veranderingen zoals de beëindiging van de salderingsregeling. Nederland kan dankzij deze plannen een belangrijke speler worden in de energietransitie, waarbij zonne-energie een prominente rol zal spelen.

Bij Awizon staan we klaar om u te begeleiden bij de overstap naar zonne-energie. Of u nu een particulier bent die zijn energierekening wil verlagen of een bedrijf dat wil investeren in duurzame energie, wij bieden de expertise en ondersteuning die u nodig heeft. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat zonne-energie voor u kan betekenen.