Subsidies en regelingen voor particulieren
20 oktober 2022
Het gebruik van duurzame energie wordt door de overheid gestimuleerd met interessante regelingen, die voor een flinke besparing kunnen zorgen op de aankoop en de montage van zonnepanelen. Deze regelingen zijn lang niet altijd even bekend, maar bieden wel behoorlijke besparingen. Om een duidelijk beeld van de voordelen te hebben, zetten we ze hieronder even op een rijtje.
Btw op zonnepanelen is afgeschaft
De btw op zonnepanelen is op 1 januari 2023 afgeschaft. U betaalt nu geen btw meer op zonnepanelen die op en rondom uw woning worden geplaatst. De btw is omlaag gegaan van 21% naar 0%.
Minder administratie
Door de btw af te schaffen hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat is voor zowel de particulieren als voor de Belastingdienst minder werk.
Salderen per 1 januari 2027
In het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden zonnepaneeleigenaren per 1 januari 2023 minder mogen gaan salderen. Er is besloten om de afbouw twee jaar uit te stellen. Tot en met 2024 kan er nog 100 procent gesaldeerd worden. Per 1 januari 2025 wordt er 64 procent gesaldeerd, dit is direct 36 procent minder om de opgelopen achterstand op het oorspronkelijke wetsvoorstel in te lopen.
Het aanstaande kabinet heeft de intentie om de salderingsregeling zonder afbouw te stoppen per 1 januari 2027. Met de afschaffing van de salderingsregeling zal de teruglevering van opgewekte zonne-energie door huishoudens economisch minder aantrekkelijk worden, wat leidt tot een kleinere financiële vergoeding voor toekomstige zonnepaneeleigenaren. Desondanks blijven zonnepanelen een aanzienlijk voordeel bieden voor het verlagen van de energierekening. In reactie hierop worden vaste terugleverkosten die energiebedrijven eerder hebben geïntroduceerd waarschijnlijk afgebouwd. Bovendien wordt het voor zonnepaneeleigenaren interessanter om te investeren in thuisbatterijen, waarmee ze overdag opgewekte energie kunnen opslaan en deze in de avonduren kunnen gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Deze plannen zijn nog niet definitief. Een besluit daarover wordt begin 2025 verwacht.
Duurzaamheidslening
Een duurzaamheidslening is een lening waarbij particulieren bij de gemeente geld kan lenen uit een speciaal fonds om de eigen woning energiezuinig te maken. Niet iedere gemeente of provincie heeft een Duurzaamheidslening. Kijk hier voor meer informatie.
Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van de looptijd van de lening, betaalt u tussen de 4,20% en 4,55% rente. Ga naar de website van het Nationaal Warmtefonds om te bekijken aan welke voorwaarden u dient te voldoen om voor deze duurzaamheidslening in aanmerking te komen.